Dzisiaj jest 13.12.2024
- Rasa - pochodzenie, rodowód
- OPIS RAS PSÓW od A do Z
- Kupno psa
- Adoptujemy psa ze schroniska
- Ekwipunek dla psa
- Wychowanie psa
- Problemy wychowawcze
- Szkolenie psa
- Pies w służbie człowieka
- Pies i prawo - obowiązki właściciela
- Charakter - tajniki psiej psychiki
- Agresja
- Jak zrozumieć psa ?
- Relacje psa z ludźmi i zwierzętami
- Żywienie według potrzeb
- Jak dobrze karmić ?
- Co warto wiedzieć o żywieniu
- Dodatki do psiej miski
- Ciekawostki na temat żywienia
- Jak dbać o oczy, uszy, zęby i ...
- Jak pielęgnować sierść
- PIELĘGNACJA SIERŚCI wg ras A-Z
- Problemy z psią sierścią
- Akcesoria do pielęgnacji sierści
- Dobór kosmetyków do rodzaju sierści
- Pies u fryzjera
- Wystawy psów rasowych
- Przygotowanie psa do wystaw
- Strategia wystawowa
- Wystawy - jak poprawić urodę ?
- Jedziemy po sukces
- Wsadzamy kij w mrowisko
- Spacer i rekreacja z psem
- Psie sporty
- Pies w podróży
- Wakacje z psem
- Wyjeżdżamy - a co z psem ?
- Pies w różnych miejscach i czasie
- Hodowla - rozród
- Sterylizacja - kastracja
- Profilaktyka zdrowotna
- Walka z pasożytami
- Pasożyty zewnętrzne
- Pasożyty wewnętrzne
- Jak pies zaraża się pasożytami ?
- Leczenie i profilaktyka
- Glista psia - Toxocara canis
- Tęgoryjec - Ancylostoma caninum
- Włosogłówka - Trichuris vulpis
- Robaczyca serca - Dirofilariosa
- Tasiemiec psi - Dipylidium caninum
- Tasiemiec bąblowcowy - Echinococcus granulosus
- Kokcydioza - Coccidiosis canum
- Lamblioza - Giardia intestinalis
- Choroby psów
- Pomoc w nagłych wypadkach
- Opieka nad chorym psem
- Problemy starszego wieku
- Słownik pojęć kynologicznych
- Książki, które warto przeczytać
- Ciekawostki na temat psów
- Opinie na temat karm MILLS FARM
Opieka nad chorym psem
Mierzenie temperatury
Temperatura ciała psa może ulegać znacznym odchyleniom od normy, choć nie zawsze jest to objawem choroby. Warto to odróżnić, bo w każdym przypadku trzeba podjąc inne działania.
Rozróżniamy trzy przypadki:
- Gorączka
- Hipertermia
- Hipotermia
Podobnie jak u ludzi również u psa ciepłota ciała jest bardzo ważnym wskaźnikiem sygnalizujacym chorobę. Jeśli więc jest osowiały i podejrzanie spokojny, warto mu zmierzyć temperaturę, choć oczywiście nie przy wszystkich schorzeniach jest podwyższona. Mierzy się ją bardzo prosto, najlepiej po wypróżnieniu. Strząsamy termometr tak długo, aż wskaźnik spadnie poniżej temperatury minimalnej. Odchylamy i trzymamy ogon w taki sposób, by stanowił przedłużenie linii grzbietu. Przytrzymujemy psa, ponieważ nagłe szarpniecie mogłoby spowodować złamanie się termometru. Trzeba także uważać, żeby nie próbował uciec. Jeśli tak nam wygodniej, temperaturę możemy mierzyć mu na leżąco. Najlepiej robić to kiedy jest zaspany i spokojny.
Stajemy z tyłu psa i nasmarowany wazeliną lub olejem jadalnym termometr wsuwamy mu delikatnie do odbytnicy, na głębokość nie większą niż 3 cm. Są termometry, które mają specjalny ogranicznik. Po minimum trzech minutach termometr wyciągamy, wycieramy kawałkiem ligniny i odczytujemy temperaturę. Prawidłowa ciepłota ciała psa wynosi między 37,5° C a 39°C. W zależności od aktywności psa i temperatury otoczenia mogą się pojawić niewielkie odchylenia. Temperatura powyżej 39,5°C świadczy o tym, że pies może być chory, tzrzeba go obserwować i jesli dołączą inne niepokojace objawy, zasiegnąć porady lekarza weterynarii.
Istnieją wprawdzie termometry do mierzenia temperatury w uchu, są niestety zawodne, bo niedokładnie przylegają do ścianek ucha, co jest warunkiem dokonania prawidłowego pomiaru. Natomiast bardzo dokładne i wygodne są termometry elektroniczne do mierzenia temperatury w odbytnicy. Na specjalnym czytniku pokazują temperaturę i dodatkowo sygnałem dzwiękowym informują, że jest podwyższona. Ich zaletą jest duża dokładność i krótki, znacznie krótszy niż w przypadku termometru tradycyjnego, czas pomiaru.
Skomentuj artykuł - napisz, jeśli chcesz poszerzyć zawarte w nim informacje lub podzielić się swoim doświadczeniem. Masz ciekawy tekst lub zdjęcia swojego autorstwa skontaktuj się z nami. Wszystkich chętnych do współpracy serdecznie zapraszamy!